OVER

 


AANGENAAM!

Aangenaam; mijn naam is Judith Lagerwaard en sinds 2010 mag ik mezelf afgestudeerd voedingsconsulent noemen. Ik ben de opleiding tot voedingsconsulent gaan volgen omdat ik zelf jarenlang geworsteld heb met Binge Eating Disorder, oftewel de eetbuistoornis. Zo’n twintig jaar lang ben ik tevens een rasechte jojo’er geweest met een gewichtsmarge van tientallen kilo’s. Mijn gewicht schommelde al die tijd tussen een BMI van 28 en 44. Lichamelijk en psychisch was dat voor mij een ware uitputtingsslag. Ik had last van eetbuien en periodes van dwangmatig overeten. Daarnaast had ik periodes waarin ik juist het ene na het andere crashdieet volgde of andere vormen van vasten naleefde. Vaak genoeg heb ik hulp gezocht, maar desalniettemin bleven mijn eetbuien bestaan. Mijn eetstoornis had een grote invloed op verschillende gebieden van mijn leven en zorgde ervoor dat ik niet gelukkig was. Uiteindelijk ben ik gaan onderzoeken wat de achterliggende problematiek was van mijn eetbuistoornis. Door inzicht te verkrijgen in mijn overmatige eetgedrag en te leren hoe en waarom ik de controle over mijn eetgedrag verloor, ben ik in herstel geraakt van mijn eetstoornis. Dat is een persoonlijk, emotioneel en leerzaam proces geweest. Ik heb geleerd meer van mezelf te houden en mezelf waardevol te vinden. De basis is voor mij een gezond voedingspatroon, een stabiel en gezonder gewicht opbouwen en een gezonde geest.

Je kunt meer lezen over mijn ervaringen met de eetbuistoornis in een interview in tijdschrift Vriendin en in LEF-magazine. Of lees mijn gastblog op de website Proud2bme (van Centrum eetstoornissen Ursula)

 

BEGELEIDING VANUIT (ERVARINGS)DESKUNDIGHEID                           

Sinds 2012 ben ik als vrijwilliger werkzaam bij het JIJ-huis van Stichting JIJ in Rotterdam. Stichting JIJ is een zelfhulporganisatie voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis en hun naasten. Als ervaringsdeskundige begeleid ik (groepen) mensen die te kampen hebben met een eetprobleem. Hiervoor heb ik in 2013 een training voor het begeleiden van zelfhulpgroepen gevolgd.

Ik help je graag de controle terug te krijgen over je eetgedrag. Enerzijds vanuit mijn professionele competenties op het gebied van eet(gedrags)coaching en anderzijds vanuit mijn ervaringsdeskundigheid betreffende dwangmatig overeten.

Het voelt bijzonder goed om andere mensen met een soortgelijk proces te kunnen en mogen begeleiden. Het begeleiden van mensen is iets wat mij in het bloed zit. Ik heb jarenlang als docent, trajectbegeleider en stagebegeleider op een ROC (MBO-onderwijs) gewerkt waar ik (jong)volwassenen lesgaf in welzijnsvakken en begeleidde in hun leerproces. Tevens heb ik een post-hbo studie gevolgd in Coaching en Begeleiding van waaruit ik studenten en docenten heb gecoacht op verschillende gebieden, en ben ik werkzaam geweest als coach in het welzijnsveld.